látogató számláló

Ajánló

Hippokrampusz

Itt is megtalálsz!

Friss topikok

Ennyien vagytok!

Kína létrehozza a világ legnagyobb városát

2011.02.18. 11:36 kiskrampusz

A modern urbanizáció, vagyis a városiasodás folyamata már a XVIII-XIX. században elkezdődött Nyugat-Európában. A folyamat üteme és gócpontjai egyre változnak. A fejlett régiókról, mint Nyugat-Európa és Észak-Amerika fokozatosan tevődtek/tevődnek át az afrikai és ázsiai kontinensre. Jelenleg 25 megapolis, vagyis tízmilliónál több lakossal rendelkező város van világszerte, ennek több mint fele az ázsiai kontinensen fekszik.

Nemrégiben a kínai vezetés egy elképesztő tervvel állt elő:

  • Kilenc jelenlegi város összeolvasztásával hoznának  létre egyetlen óriásvárost
  • Az új megapolis 26-szor lenne nagyobb, mint London
  • 150 infrastrukturális fejlesztést végeznének:  energia, víz, közlekedés és a távközlés területén
  • A városok összekapcsolásához 5100 kilométernyi vasúti pályára lenne szükség


 

A tervek szerint a Gyöngy-folyó deltája körül elterülő kilenc nagyváros összevonásával Kína létrehozza a világ eddigi legnagyobb megapolisát.  A 41 000 négyzetkilométernyi területen, a leendő lakosok száma kb. 42 millióra tehető majd.  Az elkövetkező hat évben óriási infrastrukturális fejlesztéseket végeznek körülbelül 60 billió forintnak megfelelő összegért.
Kína közlekedési és gazdasági szempontból döntött az egyesítés mellett, amely elsősorban a közigazgatást érinti. Az egyesítéssel ugyanis lehetőség nyílna egy, a mostaninál jobb közlekedési hálózat kiépítésére, mellyel egy órán belül elérhetőek lennének az egymástól legtávolabb fekvő jelenlegi városok is a régión belül. Ez komoly kihatással lenne a munkaerőpiacra is. 5100 kilométer hosszan 29 vasútvonalat építenének és további egy expresszvonat Hong Kongot kötné majd össze az óriásvárossal.

 

Lehetőség nyílna továbbá a területen belül az üzemanyag és a villanyenergia árak egységesítésére, valamint arra is, hogy a megapolisban élők kölcsönösen igénybe vehessék az egészségügyi és egyéb szociális szolgáltatásokat. Ez a terület a megapolis létrejöttével Kína teljes gazdaságának tizedét adná.

Ez még csak a kezdet! Hosszú távon Kína más nagyvárosai is számolnak hasonló lehetőségekkel. A kínai vezetés az évtized végére több,  50-100 milliós lakosú óriásvárost(régiókat) akar létrehozni.  Kína jelenleg a világ második legnagyobb gazdasága, éves szinten 6000 milliárd dollárt állít elő (az Egyesült Államok 14 800 milliárddal az első). Elemzők szerint a jelenlegi növekedési ütemet fenntartva akár 10-15 év múlva utolérheti Amerikát.

A bejegyzés trackback címe:

https://hippokrampusz.blog.hu/api/trackback/id/tr782670132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

snorbi 2011.02.19. 10:17:31

Borzalmas, hogy milyen irányba halad a világ.
Az már senkit nem érdekel, hogy mekkora természeti katasztrófa lesz ez a folyó és delta maradék élőhelyeinek.
Mindent tönkreteszünk a mértéktelen szaporodás és a gazdasági "fejlődés" érdekében...

mestska · http://cities.blog.hu 2011.02.19. 16:55:22

jó kis poszt, ha lesz időm, írok a közlekedéséről. A senzheni és hongkongi metró, meg a kantoni és fosani már ma is összeér.

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2011.04.15. 13:06:49

@mestska: Én most megtettem (igaz, ez nem a tömegközlekedésről szól, hanem a közútiról általában), itt olvasható: autozz.blog.hu/2011/04/15/kina_ahol_minden_szabaly_csak_javaslat

Írásjeleket ismeritek-e? 2011.04.15. 20:13:56

Nem feltétlenül kell tönkretenni a természetet azáltal, hogy területeket vonnak össze, illetve a népességet átcsoportosítják. A megavárosok lakosai vidékről vándoroltak be.

Inkább a gazdasági lehetőséget kellene meglátni ebben. Magyarországon is óriási probléma, hogy sok kistelepülés miatt az erőforrások vagy nincsenek meg, vagy pazarló módon kerülnek felhasználásra.

Könnyen belátható, hogy ha az emberek nem a mezőgazdaságból élnek meg többé, akkor nem falun kell lakniuk, hanem városokban, koncentráltan. Így több erőforrás jut egy adott személyre, kisebb költséggel utazhat, és a munkahely közelében lehet. Továbbá nem csak a munkahely és az alapiskola, alapvető infrastruktúra van közel hozzá, hanem az főiskola, egyetem, szórakoztató és egyéb létesítmények. Mindenféle erőforrás és/vagy infrastruktúra elosztása gazdaságosabb és hatékonyabb koncentráltan elosztva.

Ennyi.

Magyarországon a falusi életmód luxus, illetve nyomor a mai formájában...
süti beállítások módosítása