látogató számláló

Ajánló

Hippokrampusz

Itt is megtalálsz!

Friss topikok

Ennyien vagytok!

108 perc, mely megváltoztatta a világot

2011.04.12. 09:33 kiskrampusz

Ötven évvel ezelőtt a mai napon 1961.április 12-én Jurij Gagarin volt az első ember  (az első „űrutas”, a világ leghíresebb kutyája, Lajka volt)  aki a világűrből látta a Földet. Alekszejevics Gagarin, a szovjet légierő 27 éves pilótája a Vosztok-1 típusú egyszemélyes űrhajóval egy óra 48 perc alatt egyszer megkerülte a Földet, majd sikeresen Földet ért.
A Föld megkerülése után az eredeti céltól kb. 100 km-re, Engels városa mellett ért földet Gagarin. A közelben dolgozó parasztok megrémültek, a szkafanderes kozmonauta látványán, aki ekkor így nyugtatta őket. " Én is szovjet vagyok, mint ti, most értem vissza a világűrből, és muszáj találnom egy telefont, hogy felhívjam Moszkvát".


 

A  hidegháborús korszak idején kemény versengés folyt a két szuperhatalom,  az Egyesült Államok és a Szovjetunió között többek közt az űrkutatás terén is a elsőbbség megszerzéséért. Gagarin űrutazása nemcsak a Szovjetuniónak jelentett komoly presztízst, de az emberi történelem egyik legnagyobb áttörését is jelentette, valami hasonlót, mint  a repülés. Gagarin küldetése távolról sem volt kockázatmentes: műszaki hibák is sorozatban adódtak, de az űrrepülés emberi szervezetre gyakorolt hatásáról sem állt még rendelkezésre elég ismeret, így a tudósok sokáig úgy gondolták, hogy az űrutazást nem bírná ki az ember, mert a súlytalanság következtében leállna a vérkeringése vagy a légkörbe való visszatéréskor elégne. Ennek megfelelően Gagarin nemcsak hatalmas elismerésben részesült, de komoly pénzjutalmat is kapott 15 ezer rubelt(akkoriban egy havi fizetés 100 rubel körül volt) továbbá egy családi házat, egy Volga személyautót és gondoskodtak szüleiről és testvéreiről is.

Visszatérése után Gagarin megérdemelten vált pillanatok alatt nem csak a Szovjetunió, hanem az egész emberiség hősévé is. Sokan kétségbe vonják, hogy repült-e egyáltalán Gagarin, és ha igen akkor vajon ő volt az első (levéltári adatok szerint a Vosztok-1 útja előtt öt nappal korábban Vlagyimir Szergejevics Iljusin már körberepülte Földünket , de a leszálló egység műszaki problémája miatt Kínában ért földet, ahol a hatóságok őrizetbe vették  és fogva tartották egy éven keresztül), vagy csak elsőként érkezett olyan állapotban vissza, hogy fogadni lehetett a Vörös téren. A kétségek ellenére a közvélemény számára már mindörökre Gagarin marad az első ember a világűrben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hippokrampusz.blog.hu/api/trackback/id/tr692819559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása