látogató számláló

Ajánló

Hippokrampusz

Itt is megtalálsz!

Friss topikok

Ennyien vagytok!

Bábelmátrix

2011.04.11. 17:43 kiskrampusz

A költészet napja, azaz József Attila születésnapja alkalmából egy igazi irodalmi csemegét ajánlanék minden olvasó és irodalom szerető figyelmébe.

 

A Bábel Web Antológia (Bábelmátrix) jelenleg egy többnyelvű online irodalmi antológia, mely 16 nemzet irodalmát foglalja magába 18 nyelv fordításában. A hagyományos kétnyelvű antológiák mintájának kiterjesztése, sokdimenziós változata. Az eredeti mű és a fordítás párhuzamosan olvasható.

A Bábelmátrix célja, hogy a felhasználók saját nyelvükön kapjanak ízelítőt a világ különböző országainak irodalmából. Bár az angol mint közvetítő nyelv elterjedése lassacskán megoldja a nemzetek közti kommunikációt, egymás kultúrájának megismerésében jelentős szerepe van a szépirodalomnak, amely a maga teljességében csak a műfordításoknak köszönhetően juthat el egyik nemzettől a másikig. Tartalmát önkéntes szerkesztők, szerzők fordítók gazdagíthatják.

 

A Visegrad Literature  a Bábelmátrix részmátrixa, amely a visegrádi országok irodalmi kincseit mutatja be a klasszikusoktól a kortársakig antológiaszerűen. A cseh, magyar, lengyel és szlovák szerzők műveit német és angol nyelven is olvashatjuk, az eredetit és a fordítást párhuzamosan egybevetve.


A Magyarul Bábelben a Bábel Web Antológia web 2 alapú testvéroldala. Gazdag válogatást ad a magyar nyelvű irodalom fordításaiból, illetve a magyarra fordított világirodalomból, és professzionális szerkesztők segítségével lehetőséget kínál arra, hogy az amatőr felhasználók e kereteken belül új (tisztázott jogú) műveket illetve (saját) műfordításokat tölthetnek fel. Az önkéntes szerkesztőknek köszönhetően egy év alatt a leggazdagabb antológiává vált.


A projekt 2010-ben elnyerte az European Seal of e-Excellence (Európai Digitális Kiválóságok) Silver Medal díját, melyet 2003 óta évente osztanak ki a CeBIT-en. A díj az infokommunikációs és digitális média szakma egyik legrangosabb elismerése, melyet az európai országok által delegált nemzetközi zsűri három kategóriában ítél oda azoknak a vállalatoknak, amelyek folyamatosan kiváló eredményeket képesek felmutatni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hippokrampusz.blog.hu/api/trackback/id/tr182817953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása