látogató számláló

Ajánló

Hippokrampusz

Itt is megtalálsz!

Friss topikok

Ennyien vagytok!

Hetéra, kéjhölgy, kurtizán - a prostitúció virágzása

2011.04.02. 14:45 kiskrampusz

Cafka, céda, hetéra. Prosti, rüfke, perdita. Lotyó, szajha, utcalány. Kéjhölgy, kokott, kurtizán. A prostitúció ma is virágzik. Minden erkölcsi ítélet és törvényi szabályozás ellenére egyre többen vesznek igénybe ilyen jellegű szolgáltatást. - A prostitúció kialakulásáról, evolúciós hátteréről, történelméről és a jelenlegi helyzetről tart előadást  kutatási területéről Forrai Judit a Typotex Egyetem keretében április 5-én a Kossuth Klubban.

 

A prostitúció a házasságon kívüli nemi érintkezés egyik fajtája, mely csupán egy fajfenntartási ösztönt kielégítő kapcsolat. A történelem során minden korban próbálták meghatározni a prostitúció fogalmát, melyek közös vonása a megvásárolhatóság volt. A prostitúció megjelenése  a házasság kialakulásával egyidejűleg történt és azóta folyamatosan jelen van. A prostitúció modern történelme a városiasodás folyamatával kezdődött el. A gyengülő családi kapcsolatok  és a városok gazdagsága szorosan együtt járt az élvezetekkel.

A nagyvárosokban, így például Pesten is a 19.században a tömeges prostitúció kialakulásakor szabályozták a prostituáltak számát. 1867-ben a bordélyok jelentették az egyetlen kéjelgésre szolgáló helyet, számukat 40-ben korlátozták, melyekben 298 prostituált dolgozott.  1916-ra ez a szám 9 bordélyra és 2480 prostituáltra változott. A számokból jól látszik, hogy a drámai növekedéssel együtt járt a bordély keretein túli tevékenykedés. Ám ez a szám messze volt a valós adatoktól ,mely szerint minden egyes legális prostituáltra kb. 10 illegálisan működő jutott. Tehát közel 25 ezer prostituáltra tehető a szám Budapesten a 1910-es években, ami az akkori 880 ezres városi lakossághoz képest már tömegesnek volt tekinthető.

 

A prostitúció mára globalizációs probléma, a prostituáltként alkalmazott lányok emberkereskedelem útján kerülnek  a fejlett nyugati országokba. A femmigration jelenség keretében évente 500 ezer nő és fiatalkorú kerül az emberkereskedelem hálójába csak Európában.

Az új törvények értelmében Magyarországon  az utcai prostitúció eltüntetése volt a cél. A törvénnyel elérték, hogy sokan lakásokban űzik továbbra is a prostitúciót, azonban a társadalom azon rétegei számára, akik ezt nem engedhetik meg megmaradtak az utcák, erdők, országutak. Becsült adatok szerint ma Magyarországon 15-20 ezer prostituált dogozik. Egy rövid számítást végezve: ha egy prostituáltnak egy nap 5 kliense van, akkor 15 000 prostituált esetében  1 hónap alatt (20 munkanap)alatt  ez 1,5 millió aktust jelent. Ezt beszorozva a 12 hónappal 18 millió aktust eredményez évente. Kérdés, hogy honnan ennyi partner  (Magyarország lakossága 10 millió, ennek fele férfi, ebből a fiatal és időskorúakat levonva marad kb. 2, 8 millió potenciális ügyfél) A legszerényebb számítások szerint 5000 Ft -os áron számolva egy menetet, közel 90 milliárd forintos bevételt hoz évente a prostitúció csak Magyarországon.


A prostitúció tehát nem új típusú társadalmi jelenség, a társadalom reakciója azonban kétszínű, a kulturális hagyományok miatt üldözik, ám a számok azt mutatják, hogy ennek ellenére nő azok száma, akik igénybe veszik ezt a szolgáltatást.

A bejegyzés trackback címe:

https://hippokrampusz.blog.hu/api/trackback/id/tr322793742

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szerető, szexpartner, prostituált 2011.04.02. 18:56:13

Ha már eldöntöttük, hogy szeretnénk félrelépni, vagy egyszerűen muszáj, mert még felrobbanunk, akkor is többféle jellegű megoldás között választhatunk. Törekedhetünk a testi-lelki-szellemi összhangra, kereshetünk tehát igazi szeretőt, akivel nem csak s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skarlát betű · http://hutlenseg.blog.hu 2011.04.02. 19:09:24

A cikkel mintha azt sugallnád, hogy a prostitúció a házasság mellékvizén kialakult dolog, pedig nem köthető egyértelműen hozzá. Létezett szakrális prostitúció is, amely a vallás része volt, nem társadalmilag elítélt dolog, bár mai ésszel azért elég borzalmasnak tűnik így is.
Lehet, hogy a kliensek nagy része a nős férfiak köréből kerül ki, de más is fordulhat hozzájuk, kezdő zöldfülűek (régen az apák vitték el fiaikat a rossz lányokhoz, beavatás céljából), vagy épp állandó partner nélkül tengődők. És mintha csak nők lennének prostituáltak, pedig léteznek férfiak, illetve inkább fiatal fiúk is. Úgy férfi mint női kliensek számára.
A napi 5 látogatót eltúlzottnak érzem.
Egyébként a valódi gond szerintem nem maga a prostitúció mint jelenség, hanem az, ha nem önkéntes alapon működik: szexrabszolgaság, nő- és gyermekkereskedelem.
süti beállítások módosítása