látogató számláló

Ajánló

Hippokrampusz

Itt is megtalálsz!

Friss topikok

Ennyien vagytok!

A szimmetria gyönyörködtet?

2011.03.15. 10:23 kiskrampusz

A fizikai vonzóerő megítélésében fontos szerepe van a test és az arc szimmetriájának, amely nemektől független és  a szexuális vonzerőnek egyik feltétele. Julian Wolkenstein ausztrál fotográfus ebből a feltételezésből kiindulva készítette el Echoism című fotósorozatát, mely a szimmetria és szépség összefüggéseit vizsgálja.


Julian igyekezett az egy-egy rasszra leginkább jellemző,  karakterisztikus arcú modelleket összeválogatni a világ minden tájáról. A portrésorozat felvételei minden modellnél azonos beállítások mellett azonos szögből készültek. A modelleknek érzelemmentesen arckifejezéssel kellett a kamerába  tekinteniük. Az így elkészült képeket a szimmetriatengelyüknél ketté vágta, tükrözte a bal és a jobb arc felet , így váltak láthatóvá a két oldal sajátos karakterei.


A fotósorozat egy kutatás részeként jött létre, mely az arc szimmetriáját, az arcvonások szabályosságát és karakterisztikáját vizsgálta  miközben olyan kérdésekre kereste a választ "Valóban szebbnek tartjuk-e magunkat amiatt, hogy vonásaink szimmetrikusak?", "Milyen szerepet tulajdonítunk a szimmetriának más arcának megítélésekor?",  "Van-e szebb oldalunk és mindezt mennyiben befolyásolja a jobb, vagy a bal agyféltekénk dominanciája?".


Ha ti is kíváncsiak vagytok arcotok szimmetriájára az Echoism weboldalon feltölthetitek saját fotóitokat és kipróbálhatjátok, vagy akár iPhone alkalmazásként letöltve is megnézhetitek magatokat.
 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hippokrampusz.blog.hu/api/trackback/id/tr502740826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása