látogató számláló

Ajánló

Hippokrampusz

Itt is megtalálsz!

Friss topikok

Ennyien vagytok!

Hidegvérrel a globális felmelegedésről

2011.04.22. 09:18 kiskrampusz

A Föld napján megkerülhetetlen téma a globális felmelegedés kérdése. Bjorn Lomborg Cool it -Hidegvér című könyve az elmúlt évek egyik legvitatottabb és legnagyobb hatású  a témában megjelent művek közül, mellyel nemzetközi hírnevet szerzett: 2004-ben a Time megválasztotta a világ 100 legbefolyásosabb embere közé, a Foreign Policy and Prospect 2005-ös listáján a 14. legbefolyásosabb tudományos személyiség lett, 2008-ban pedig a Guardian a bolygónkat megmenthető 50 ember közé sorolta a Dán Környezetvédelmi Értékelő Intézet igazgatóját.


 

Lomborg alapvetően egyetért a globális felmelegedés tényével, ami az emberi tevékenység következménye, ám túlzónak tartja a következményeivel kapcsolatos elképzeléseket, ezért egyszerűbb, okosabb és hatékonyabb megoldásokat javasol. Rávilágít néhány  sokkal fontosabb, sürgetőbb problémára, úgymint az éhezés, a szegénység és a betegségek, melyek orvoslásával jóval több ember életét menthetnénk meg olcsóbban, mintha dollárbilliókat költenénk a drasztikus éghajlat-politikára.


Felveti, hogy míg a 2003 nyarán a súlyos hőhullám 35 000 áldozatára Európában a globális felmelegedés szimbólumaként tekintünk, addig elfeledkezünk arról, hogy a hideg következtében 1,5 millió ember hal meg évente.


 

Másik sarkalatos pontja a könyvnek, hogy amíg a mindenhol az üvegházhatású gázok köztük a CO2 kibocsátás csökkentését célozzák meg (lsd. Kiotói Egyezmény) rengeteg pénzt elkötve szinte sikertelenül. Addig az úgymond filléres, de drasztikus javulást előidéző lehetőségeket nem veszik számba, erre példa a forró városok élhetőbbé tétele.
Az elviselhetetlen városi forróságnak alapvetően két oka van, az egyik a szárazság, a másik a hősziget jelensége. Az előbbi ok a kevés zöld felületre és vízhatlan terültekre vezethető vissza, emiatt a nap energiája a vízgőz termelés helyett a légkört melegíti. Ha ezen jelentős mértékben változtatnánk pl. London esetében akár 7,7 fokos hőmérséklet csökkenés is elérhető lenne. A másik probléma a városokban a nagy mennyiségű tégla, aszfalt és a sötét, hőelnyelő épületek következtében kialakuló úgynevezett hősziget hatás, mely néhány egyszerű és olcsó módszerrel csökkenthető lenne: fehérre festet aszfalt, házak, falak, visszatükröződő felületek. Los Angeles esetében egy 2,7 fokos hőmérséklet csökkenés előidézésére mintegy egy milliárdos egyszeri ráfordításra lenne szükség (faültetés, festés, stb). Ez az összeg messze eltörpülne az évi 170 milliárd dollárra rugó csak a légkondicionálásra fordított költségek mellett.


„Ha megőrizzük a hidegvérünket, a 21. század végére megerősödhetnek a társadalmak, csökkenhet a halálozási arány, kevesebb lehet a szenvedés és a veszteség, a nemzetek pedig gazdagabbá válhatnak, és ma még elképzelhetetlen lehetőségek nyílhatnak előttünk egy tisztább és egészségesebb környezetben."

 

                                Bjorn Lomborg: Cool it- Hidegvér!

 

 

Typotex Kiadó 2008


Természetesen lehet vitatkozni Bjorn Lomborg nézeteivel, mindenesetre rendkívül érdekes szempontból közelíti meg a problémát.

A bejegyzés trackback címe:

https://hippokrampusz.blog.hu/api/trackback/id/tr22846797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.04.22. 15:01:42

Kapcsolódó könyv: Jared Diamond: Összeomlás

Miért is omlottak, vagy éppen nem omlottak össze régen volt társadalmak.

(qltura.blog.hu/2009/08/29/konyv_diamond_jared_osszeomlas)

ינסיידער 2011.04.22. 20:21:53

Jé, egy jónak tűnő könyv a témában.
Köszi az ajánlót.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.04.22. 21:01:56

@ינסיידער: Nagyon szeretem Jared Diamond-ot. A másik nagyon jó könyve a Háborúk, járványok, technikák. De az egészen másról szól. Kb. arról, hogy miért Európa foglalta el Amerikát és nem pl. Kína.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.04.23. 12:13:46

@ינסיידער: Bocs! A link nevébe beletette a ')' is.

qltura.blog.hu/2009/08/29/konyv_diamond_jared_osszeomlas

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.04.23. 16:27:20

Mivel a témát jómagam is körbejártam régebben, szeretnék ehhez a poszthoz két komoly hangvételű cikkemmel csatlakozni, ha lehet:

agymosott.blog.hu/2009/01/20/felmelegedes_enyhe_jegtakaroval
agymosott.blog.hu/2009/01/23/jegtakaro_enyhe_felmelegedessel

Björn Lomborg egyébként egyik kedvencem, mert okosan és aprólékosan világít rá az ostoba pazarlók, illetve szánalmas híveik félrevezetéseire, arra, hogy nem minden úgy van, ahogyan napi szinten hazudozzák.

kiskrampusz · http://hippokrampusz.blog.hu 2011.04.23. 17:18:39

Örömmel látom sokakat érdekel a téma!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.04.24. 21:22:33

@ינסיידער: Valószínűleg az a bennszülött is ezt mondogatta, aki a Húsvét szigeteken kivágta az utolsó fát.

l. Összeomlás

Ha nem herdáljuk el a fogyó energiahordozókat és vigyázunk a környezetünkre az mindenképpen jó lépés.

ינסיידער 2011.04.25. 08:05:41

@TrueY:
Így van, vigyázni kell a Földre, csak a hazudozás, a kamupropaganda, kamuzöldek, többet ártanak, mint használnak.

És persze a Húsvét-szigeti történet is kamu:

„A Húsvét-sziget ökológiai összeomlása nem azért következett be, mert lakói a holnappal nem törődő, gondatlan emberek voltak, hanem azért, mert a csendes-óceáni szigetvilág legkeményebb környezeti körülményeivel kellett megküzdeniük” – véli a két kutató a Nature-ben.

A polinéziaiak a Csendes-óceán számos szigetét meghódították, de a Húsvét-szigethez hasonló rombolás sehol sem következett be. Ennek oka, hogy a fa újratelepítést a Húsvét-szigetektől északra és nyugatra fekvő szigeteken a melegebb időjárás és a nagyobb páratartalom támogatta.

www.geographic.hu/Civilizacio/2004/09/Megoldottak_a_husvet_szigetiek_ongyilkossaganak_rejtelyet

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.04.26. 09:16:00

@ינסיידער: Hali!

Dared egy kicsit másként festi le az Összeomlásban. A lakók valóban rossz körülmények között voltak. Piszok messze volt bármi más sziget, így nem tudtak pl. kereskedni. Stb.

De ha nem kezdenek egymást lefőző erőforrás pazarlásba (pl. azokat a bazi nagy szobrokat nem állítgatják fel), akkor nem kellett volna vágni az össze fát. Ami azután sok gondot okozott (pl. erózió, építőanyag hiány).

Hasonló volt a grönlandi viki9ngek helyzete. Nem tudtak olyan termelési módot alkalmazni, amivel fennmaradhattak volna. Egyébként ott is 5 civilizáció próbált megmaradni, de csak az eszkimók alkalmaztak olyan technikákat, ami hosszú távra lehetővé tette a megmaradásukat.

ינסיידער 2011.04.27. 07:14:52

@TrueY: "azokat a bazi nagy szobrokat nem állítgatják fel"

Akkor megállapíthatjuk, hogy ismét nem a kisember a hibás, hanem a vallás.
Nézhetünk bármilyen környezetvédelmi témát, a vége az lesz, hogy sosem a kisember az igazi felelős.
Ezzel szöges ellentétben a média azt próbálja velünk megetetni, hogy mi, az átlagemberek sokat tehetünk a környezetvédelemért. Ezt ugatja a sok sötétzöld is.
Ehhez képest a környezetvédelem legfőbb ellenségei az olajlobbi, a korrupt nagyvállalatok, a korrupt kormányok, a nemtörődöm állami szervek, stb.

Mindegyikre számtalan példát tudok mondani, legyen itt az olajlobbira, mert azon szokott legjobban röhögni a félművelt VV néző agymosott közönség.
Toyota/Panasonic vs Chevron (Texaco):

"Whether or not Toyota wanted to continue production, it was unlikely to be able to do so because the EV-95 battery was no longer available. Chevron had inherited control of the worldwide patent rights for the NiMH EV-95 battery when it merged with Texaco, which had purchased them from General Motors. Chevron's unit won a USD 30,000,000 settlement from Toyota and Panasonic, and the production line for the large NiMH batteries was closed down and dismantled. This case was settled in the ICC International Court of Arbitration, and not publicised due to a gag order placed on all parties involved.[8][9] Only smaller NiMH batteries, incapable of powering an electric vehicle or plugging in, are currently allowed by Chevron-Texaco.[10]"

De, ha régóta internetlakó vagy, akkor biztos te is találkoztál már olyan hírrel, ami új akkumulátor technológiáról szól, kb. 3 évente van egy ilyen, azután szépen eltűnik nyomtalanul, a cég oldalával és a hivatkozások nagy részével együtt.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.04.27. 09:19:02

@ינסיידער: Persze foghatjuk ezeket a dolgokra másra is, de a problémákat mi csináljuk és mástól várjuk a megoldást.

Az "olajlobbi" kiszolgál egy csomó érdeket, de nem ők eredendő okai a problémáknak. Szerintem. Miért kell az átlag amerikai csávónak a klotyóra is terepjáróval menni?

Én úgy gondolom, hogy a "Think globally, act locally!" elég jó sorvezető. Én pl. nem kérek nylon szatyrot a közértben és busszal járok dolgozni. Kis dolgokkal is el lehet kezdeni...

ינסיידער 2011.04.27. 10:08:28

@TrueY:
Miért ne mehetne? A gond azzal van, hogy környezetbarát módon ezt nem teheti meg.

Én is tömegközlekedéssel járok, de megértem azokat is, akik nem, mert közel dolgoznak, a bérlet többe kerül neki és bevásárolni is macerásabb úgy.

Viszont mit látni éppen, ha bekapcsolod a tévét? A grínpísz éppen tépi a száját az atomenergia ellen.
Milyen érdekes, hogy egy leállításra ítélt erőműkomplexumot ugyan nem rombolt le a földrengés, de a cunami, ami a jelek szerint "átrepült" a bazinagy fukusimai védőgáton megrongálta a generátorokat (hogy pontosan miként történt, az a mai napig nem tisztázott), amit csak hetekkel később sikerült pótolni. Állandósultak az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, rendszeres a titkolózás.

Folyamatos a dezinformáció és a pánikkeltés:

"tízmilliószorosára ugrott a radioaktivitás"

"Helyi idő szerint vasárnap éjszaka az erőmű üzemeltetői azonban közölték: bár a kettes reaktorblokk turbinacsarnokának alsó részében lévő víz radioaktív, a kiugróan magas érték pontatlan. “Ez a szám nem hiteles” – mondta a tokiói elektromos művek szóvivője. “Nagyon sajnáljuk” – tette hozzá. Mint közölte, újabb mintát vesznek, hogy megismerjék a pontos értéket, de azt egyelőre nem tudja megmondani, ezt mikor tudják nyilvánosságra hozni."
kozeljovo.komm.bme.hu/2011/03/27/japan-meg-messze-van-a-nuklearis-katasztrofa-vegetol-tizmillioszorosara-ugrott-a-radioaktivitas/

Hogy mi? A kamu érték bejárja azonnal a világsajtót, a helyreigazításra meg várni kell?

Ilyenkor szokott megszólalni bennem a bullshit jelzés.
Lehet, hogy egy kicsit bizalmatlan vagyok, de már elég öreg vagyok ahhoz, hogy ne szopjam be a propagandát.

Hiába nyomja a gittegylet a gyűlöletbeszédét, őket is csak azért pénzelik, mert amit alternatívaként propagálnak (van olyan?) az teljesen komolytalan és kivitelezhetetlen. Így maradnak a fosszilis erőművek, amelyek kiknek is hajtanak hasznot?

"Kis dolgokkal is el lehet kezdeni."
Így igaz, ez átformálja az átlagember viszonyát a környezethez, de mellette alig esik szó a többi sokkal komolyabb dologról.
Nekem ebből az látszik, hogy szándékosan tágítják a felelősséget, míg a nagyhalak csendben teszik tönkre a bolygót.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.04.27. 10:36:46

@ינסיידער: Szerintem olyan nincs, hogy "a nagyhalak csendben teszik tönkre a bolygót". Olyan van, hogy mi tesszük tönkre a bolygót. Mert nagyobb lakás, nagyobb kocsi, nagyobb akármi kell.

Ahhoz, hogy megszokjuk, hogy ez nem megy, kell pár generáció. Vagy úgy járunk, mint a grönlandi vikingek, vagy a húsvét-szigeteki csapat.

ינסיידער 2011.04.27. 11:08:43

@TrueY:
Ismét megkérdezem, miért ne lehetne nagy akármim, ha ezt környezetbarát módon megtehetem?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.04.27. 11:46:12

@ינסיידער: Azért, mert 7 milliárd ember nem tud környezetbarát módon akár mit is birtokolni!

Tegyük fel, hogy olyan energiát használsz, aminek még az erőművének is minden alkatrészét megújuló energiával és megújuló anyagokból állították elő (pl. a beton is fából van). Akkor is az előállításhoz energiát fogsz hővé alakítani. Tehát fűtöd a Földet.

Szóval hozzá kell(ene) szoknunk, hogy vége a dőzsölésnek! Nincs olyan, hogy 7 milliárd ember mindegyike autót használ. De a 7 milliárd bevásárlószatyor is brutális!
süti beállítások módosítása