látogató számláló

Ajánló

Hippokrampusz

Itt is megtalálsz!

Friss topikok

Ennyien vagytok!

Fényszennyezés

2011.03.28. 10:07 kiskrampusz

 

A fényszennyezés/fényterhelés (mesterséges fény egy része értelmetlenül, hasznosítás nélkül távozik az égbolt felé) akkor kezdődött, amikor Edison feltalálta a villanykörtét 1879-ben. Azóta a világ csak egyre fényesebb. Súlyosabb problémákat az elmúlt évtizedek óta okoz a jelenség. Ennek a pazarló közvilágításnak csak az alapproblémája, hogy jelentős mennyiségű elektromos energiát használunk fölöslegesen, emellett azonban súlyos környezetkárosító hatása is van, nemcsak az emberek bioritmusát, de egyes éjszakai állatfajok életét is károsítja.


Képforrás: Péter I. Pápics

A problémára először a csillagászok figyeltek fel, akik munkáját igencsak megnehezíti a fényszennyezés. Az orvosi megfigyelések szerint azonban a jelenségnek az emberi egészségre is káros hatásai vannak, hiszen az éjszakai sötét hiányában egyes hormonok termelődése, a szervezet stressztűrő képessége stb. kedvezőtlenül alakulhat. Az élővilágban is súlyos problémákat okoz, a repülő rovarokat és vonuló madarakat például erősen megzavarja. Az éjszakai életmódot folytató állatok táplálékszerző tevékenységét is negatívan befolyásolja. Továbbá megfigyelések igazolták, hogy a tavak közelében lévő erős éjjeli fényforrások csökkentik a planktonok algafogyasztását, ami az algák túlburjánzásához vezethet, kedvezőtlen esetben teljesen átalakítva a tó élővilágát. A fényszennyezés legnagyobb vesztesei a szentjánosbogarak, melyek biolumineszcencia segítségével kommunikálnak. A nőstények fényjelzései óriási jelentőséggel bírnak a szaporodási folyamatokban, azonban a megnövekedett fényszennyezés következtében a bogarak megzavarodnak, a szaporodási kísérlet kudarcba fullad, ennek következtében pedig populációjuk folyamatosan csökken. Általánosságban tehát elmondható, hogy a fényszennyezés egy adott terület ökoszisztémájának változatosságát, a biodiverzitást csökkenti.


 A világ fényszennyezettségi térképe

A városokból kedvező fényviszonyok esetén is csak maximum néhány száz égitest figyelhető meg, míg egy fényszennyezéstől mentes vidék esetében ez a szám eléri a 4-6 ezret is. Az elmúlt néhány évtizedben sokat romlott az égbolt állapota, háttérfényessége az egyes országokban akár tízszeresére is növekedett a vizsgálatok szerint. A szabad szemmel látható csillagok száma pedig drasztikusan csökkent. Ennek oka a városok területi terjeszkedése és számuk növekedése, valamint a díszkivilágítások mértéktelen és nem megfelelő technikájú alkalmazása.


 Magyarország fényszennyezettségi térképe

A Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség (IDA) Magyarországon jelenleg két fényszennyezéstől mentes terület tart számon: a Zselici Tájvédelmi Körzet Európa első csillagos égbolt rezervátuma volt és nemrég felkerült a nemzetközi listára a Hortobágyi Csillagoségbolt-park is. Ezekben a térségekben szigorúan szabályozzák a köztéri világítást. Az IDA éjszakai természetvédelmi programjának célja, hogy megőrizzék azokat a területeket, ahonnan még szabad szemmel is láthatók az égbolt csodái.


 A csillagos ég látványa Iránban az Elburz-hegység felett húzódó Tejút sávjával (fent), mindez a városi fényszennyezés miatt láthatatlan Teherán metropolisza felett (lent) (Babak Tafreshi, TWAN)

Idén március 22 és április 6-a között rendezik meg a Globe at Night programokat, melynek keretében elkészül a fényszennyezési térkép. A program keretében a szakemberek arra kérték a világ lakosságát, hogy nézzenek fel lakóhelyükön az égboltra és meséljék el, hogy mit látnak/nem látnak és a weboldalon küldjék be az adatokat, mellyel a jelenlegi fényszennyezettségi térképeket frissítik majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://hippokrampusz.blog.hu/api/trackback/id/tr32777883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l.gabi 2011.03.29. 01:12:21

Érintett vagyok, köszönöm a weboldalt. Küldeni fogok adatokat én is.

papicspeter 2011.03.29. 09:50:51

Kepalairasokban a forrasmegjeloles hasznos lenne. Pl. a szentjanosbogaras kep tolem szarmazik es All rights reserved licensszel van fenn Flickr-en ( www.flickr.com/photos/papics/2653194313/in/set-72157600747282131/ )... Maradhat, de kerek forrasmegjelolest.

kiskrampusz · http://hippokrampusz.blog.hu 2011.03.29. 10:04:13

@papicspeter: SZia! Elnézést, nem közvetlenül flickről töltöttem le, azt hiszem nem volt forrásmegjelölés az adott helyen! Így rendben lesz? Egyébként nagyon jó kép, gratulálok hozzá!

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.29. 10:10:18

Az előző mintha elveszett volna...

"A városokból kedvező fényviszonyok esetén is csak maximum néhány száz égitest figyelhető meg, míg egy fényszennyezéstől mentes vidék esetében ez a szám eléri a 4-6 ezret is."

Budapestiként, ha kimegyek a legközelebbi zöldterületre, ahol nincs közvilágítás, egy 7x nagyítású távcsővel már rengeteg csillagféleséget lehet látni az égen. Jóval többet, mint néhány száz...
Sajnos a nagyítás ahhoz kevés, hogy akár csak a Vénuszból is többet lássak, mint egy ragyogó pont... :(

kiskrampusz · http://hippokrampusz.blog.hu 2011.03.29. 10:17:32

@Álamfő álomás következik: "Budapestiként, ha kimegyek a legközelebbi zöldterületre, ahol nincs közvilágítás" - igen ott már több, de felnézel az égre a Lánchídnál akkor nem sok mindent lehet látni:(

sbarrett 2011.03.29. 10:32:55

Az ország-, régió- és megyehatárok pár kilométerrel el vannak csúszva kelet felé (Magyarország fényszennyezettségi térképén). Biztos hogy ez a jó irány, emberek!? :D

KenSentMe 2011.03.29. 10:39:05

@Álamfő álomás következik: És mennyivel több csodát lehet megfigyelni, ha azt a távcsövet a szomszédos házak hálószobáinak ablakaira irányítod!

citrix 2011.03.29. 10:50:52

Az önkormányzatok valamiért egyáltalán nem hajlandóak takarékoskodni a közvilágításon,díszvilágításon.Nem a közönséges derengő fehér fényű fénycsövekre,hanem a nagy intenzitású,környezetszennyező nátriumlámpákra gondolok,amik minden irányba szórják a vakító sárga fényt.Egy kisváros is több tízmilliót takaríthat meg egy év alatt ezen lámpák felének lekapcsolásával,semmi szükség fényárba borítani az utakat kora estétől reggelig.Az áramszolgáltatóval milyen szerződést kötöttek az önkormányzatok,hogy ebből nem lehet kiszállni?

midnight coder 2011.03.29. 10:51:48

Na ja. Ez a dolog egyik oldala. A másik a közbiztonság minek nem biztos hogy túl jót tenne ha a nagyvárosok nem lennének normálisan kivilágítva.

infofan 2011.03.29. 11:05:36

@midnight coder: Szerintem inkább s fölösleges díszkivilágítás a sok, és itt nem a Lánchídra gondolok hanem sok irodaház stb. Meg persze sok helyen a világban nem a legújabb, kevésbé fényszennyező világítási megoldásokat használják!

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.29. 11:10:14

@VRbagoly: mennyivel? Úgy látom, neked már van benne gyakorlatod...
Engem az égbolt jobban érdekel.
Viszont az tény: fotózni már nem nagyon lehet a csillagokat.

Cifu78 2011.03.29. 11:10:43

@citrix: Egyes nyugati országokban a biztosító társaságok finanszírozzák az autópályák kivilágítását. Az indok egyszerű: a baleseti statisztikák jelentősen javulnak ott, ahol ki van világítva az útszakasz.

Ugyanez igaz a közvilágításra is. Nem hiszem, hogy szívesen sétálnál a VIII. ker-ben közvilágítás nélküli részen. :)

Én is (nagyon koca) hobbi-csillagász vagyok, és engem is zavar a fényszennyezés, pedig vidéken lakom, ahol sokkal jobb a helyzet, mint egy városban. Ettől függetlenül látom a közvilágítás értelmét, még ha a mértéktelen alkalmazását én is elítélem.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.29. 11:11:26

@citrix: bocs, de ez így hülyeség... Már most is olyan szar az éjszakai közvilágítás, hogy helyenként kénytelen vagyok elemlámpával járni, ha nem akarok hasraesni a sötétben. :(

citrix 2011.03.29. 12:21:57

Nem,nem az amúgy is "szolíd" fénycsövekkel van bajom,azok alig adnak fényt.A vakító,túlméretezett nátriumok minden csillagot eltüntető fénye dühít.Az alsóbb szintű lakásokba is durván bevilágít,csak roló mögött lehet aludni,kisüti az ember szemét.A nyolcker(és még van néhány hasonló) nappal se életbiztosítás,éjjel istenkisértés.

prezzey · http://www.prezzey.net 2011.03.29. 17:19:03

@Álamfő álomás következik: a közvilágításnak lefelé kell világítania, nem felfelé. Lehet kapni olyan világítótesteket, amelyek nem világítják meg teljesen feleslegesen az égboltot, de közben ugyanolyan jól megvilágítják az utcát, mint a hagyományosak.

monoxid 2012.06.23. 18:43:37

Bocsánat, ha offolok: az első kép Párizs? Ha mégis Bp lenne, akkor nem ismerem eléggé szülővárosom...
süti beállítások módosítása