látogató számláló

Ajánló

Hippokrampusz

Itt is megtalálsz!

Friss topikok

Ennyien vagytok!

Kilövésre felkészülve!

2011.02.16. 12:37 kiskrampusz

A napokban éppen utolsó útjára készülődik a Discovery űrsikló, mely a 2011 végén lezáródó NASA űrsikló-program egyik utolsó küldetése lesz. Íme egy videó arról, hogyan is készítették fel 2010 tavaszán utolsó előtti küldetésére a Discovery űrsiklót.

 

Scott Andrews, Stan Jirman and Philip Scott Andrews fotósok hat héten át követték és dokumentálták a felkészülési és összeszerelési folyamatokat. Ebből a több ezer felvételből  született meg ez a 3 perc 52 másodperces time-lapse videó. A videó különlegessége, hogy számos olyan helyet és folyamatot mutat be, amit eddig nem láthattunk.

 

A videó a NASA floridai Kennedy Űrközpontjának, Orbiter Processing Facility hangárában kezdődik, ahol a Discovery  STS-131 küldetésének első felkészülési lépései zajlottak. Ez  követően bepillanthatunk a Vehicle Assembly Building-be (jármű összeszerelő épületbe ).  A 160 méter magas 32500 négyzetméteres épület, egyike a világ legnagyobb épületeinek. Itt kapcsolják össze az űrsiklót a két gyorsítórakétával és a központi üzemanyagtartállyal.
Az összeszerelés után a teljes űrsiklót ráhelyezik a mobil indítóplatformra (Mobile Launcher Platform), melyet a külön erre a célra kifejlesztett lánctalpas szerkezet (Crawler-Transporter) mintegy 1,6 km/h tempóval kb. 5-8 óra alatt juttat el az 5-6 km-re lévő indítókomplexumhoz, ahol az utolsó simításokat is elvégzik. Láthatjuk a 2010 április 5-i kilövés pillanatát és a 15 nappal később visszaérkező Discoveryt.


A különböző problémák (hidrogéngáz-szivárgás , külső üzemanyagtartály szigetelésének megrepedés stb) miatti csúszások következtében a tervezett időpontnál jóval később február 24-re tűzték ki a Discovery utolsó kilövését az STS-133 misszió keretében, mielőtt a NASA nyugdíjba küldené a flottát. A NASA tervei szerint a 30 éve szolgálatban álló flotta nyugdíjazása előtt még három űrsikló-küldetésre kerül sor 2011 végéig.

A bejegyzés trackback címe:

https://hippokrampusz.blog.hu/api/trackback/id/tr52665173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dugulaselharitas · http://www.dugulasharitas.hu 2011.02.17. 17:36:04

Egyszer ha ott lehetnék, persze csak ha le is száll! :-)

Könyvélvező 2011.02.18. 12:24:50

A c betűsek elfogytak. Most már jól meg kell nézni, mert ábécében ez jön...
Persze, sokkal komolyabb érv, hogy ezt használták messze a legtöbbször.
süti beállítások módosítása