látogató számláló

Ajánló

Hippokrampusz

Itt is megtalálsz!

Friss topikok

Ennyien vagytok!

A szerelem vegytana

2011.02.14. 11:04 kiskrampusz

Valentin-nap, a szerelmesek napja, sokak számára csak egy amerikai "műanyag" ünnep, bár ennél azért mélyebben gyökerezik. Most azonban nem erről lesz szó, hanem az ünnep apropójáról, a szerelemről!


De mi is a szerelem? Egy fogalom, mely nem kézzelfogható, egy érzés, mely életében legalább egyszer megérinti az embert. Vajon csupán csak kémia lenne? Egy végzetes "hormonkoktél", mely egy ideig előidézi a "rózsaszín köd" -öt?
Ha tudományosan közelítjük meg, akkor bizony valóban különböző hormonok összjátéka okozza ezt a testi -lelki más állapotot. Nézzük, melyek ezek a kémiai anyagok és hogyan idézik elő a szerelmet.


 

A szerelem molekulája, a "szerelmi szubsztanciaként" is emlegetett a fenil-etil-amin (PEA) felelős a kezdeti tünetekért: a pirulásért, a heves szívdobogásért, a tenyérizzadásért, a szexuális izgalom hatására pedig elárasztja az egész agyat.


Az oxitocin, a szerelemhormon, mely a testi közelséget és a gyengédséget ébreszti fel. A "ragaszkodás szubsztanciájának" is nevezik, megnövekedett mennyisége pozitív hatással van a kapcsolatok stabilitására és a biztonságérzetre (anya és gyermeke közötti kötődés kialakulásáért is felelős). Míg  nők esetében az ösztrogén erősíti, addig a férfiaknál a tesztoszteron gyengíti működését.


Az endorfinok, az úgynevezett boldogsághormonok pozitív hatását az élet több területén is érezhetjük. A boldogságérzet és fájdalmak enyhítésén túl a szerelmi kábulat, mámor kiváltásában is fontos szerepet játszanak.


A dopamin  megnöveli a teljesítőképességet, feltölt energiával és a függőséghez hasonló érzetet vált ki. A szeretett személy fizikai közelsége megnöveli a szervezet dopaminszintjét. A vizsgálatok bebizonyították, hogy a szerelem a drogokhoz hasonlóan erősen hat az agy dopamin szintjére vagyis a szerelem olyan, mint a kábítószer -függőség.
 

A kutatások szerint ezen anyagok termelődése mindössze 2-3 évig tarthat. Ezen időszak alatt az eufóriát okozó vegyületek instabillá teszik az agyi működést azzal, hogy csak bizonyos érzelmi központokat aktivizálnak. Nem véletlenek a "rózsaszín köd" vagy "a szerelem vak" közhelyek sem, ugyanis ebben az állapotban a racionális ítélet központja kikapcsol. Vitathatatlan, hogy ezek a biokémiai folyamatok valóban lejátszódnak és ezeket a fiziológiai folyamatokat érezzük, magát a SZERELMET megéljük!

A bejegyzés trackback címe:

https://hippokrampusz.blog.hu/api/trackback/id/tr632659941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása