látogató számláló

Ajánló

Hippokrampusz

Itt is megtalálsz!

Friss topikok

Ennyien vagytok!

Füstölgés

2011.03.07. 10:44 kiskrampusz

Az aluljárók után néhány hete a tömegközlekedési- megállókból is kitiltották a füstölgőket, de máris itt az újabb törvénytervezet, melynek értelmében a zárt légterű nyilvános helyeken is betiltanák a dohányzást. A tiltás nem titkolt célja a dohányzás visszaszorítása, a leszoktatás és a passzív dohányosok védelme. Magyarországon minden harmadik 15 évesnél idősebb ember dohányzik (a felnőtt nők 32 százaléka, a felnőtt férfiak 46 százaléka). Ez közel 2,6 millió embert jelent, akik kb. 50%-ának haláláért a dohányzás a felelős.

Magyarországon évente minden 5. haláleset a dohányzással összefüggő betegség miatt következik be, megközelítőleg 30 ezer aktív dohányos, s 2500 passzív dohányos válik a cigaretta áldozatává. Az adatok sajnos valóban igazolják, hogy a helyzet katasztrofális és valamit tenni kell.

A gazdasági elemzők szerint, a törvény negatív gazdasági hatásokkal jár: bevételek csökkenése, üzletek/szórakozóhelyek bezárása, növekvő munkanélküliség. Az igazság azonban az, hogy a dohányzás okozta költségek tetemesebbek, a betegségek kezelése, az így kiesett munkaidő és a maradandó egészség károsodás(rokkantság) súlyos gazdasági veszteségeket jelentenek. A Világbank és a WHO kutatásai egyaránt kimutatták, hogy a világ országaiban 2-8-szor annyiba kerül a dohányzás, mint amennyi bevételt ( jövedéki adó, áfa) hoz. A statisztikák szerint azokban az országokban, ahol bevezettek hasonló szabályozást, javult a lakosság egészségi állapota és a vendéglátó-ipari egységek bevétele sem csökkent.


A magas egészségügyi kiadások miatt egyre szigorúbb dohányzás elleni törvényeket próbálnak világszerte bevezetni. New York-ban május végétől a bárok és éttermek után tilos lesz a dohányzás a parkokban, vízpartokon és más nyilvános helyeken. Hondurasban ennél is tovább mentek, a legtöbb nyilvános és privát zárt helyről kitiltották a dohányosokat és a szabadban 1,8 méteres távolságtartásra kötelezték őket.  A törvény értelmében arra is lehetőség van, hogy ha valaki saját otthonában dohányzik és panaszt tesz rá egy vele együtt élő hozzátartozó  vagy egy vendége, akár komoly pénzbüntetést is kiszabhatnak rá.


 

A dohányt, kétezer éve használják Amerika őslakosai, Kolumbusznak köszönhetően pedig elindult világhódító útjára és ezzel egy időben a harc is ellene.  
Mar­tin Ame­ron­gen neves holland újságíró és nem mellesleg szenvedélyes dohányos Füstölgés című, a dohányzás kultúrtörténetét bemutató művében néhány igazán érdekes olykor kegyetlen módját ismerhetjük meg a dohányzás elleni harcnak.

Első Jakab angol ki­rály, aki soha éle­té­ben nem mo­sa­ko­dott, s leg­fel­jebb ujj­be­gye­it már­to­gat­ta ró­zsa­víz­be, ti­pi­kus re­ne­szánsz zsar­nok volt. „Leg­szen­tebb, leg­ta­nul­tabb, leg­böl­csebb ki­rá­lyom”-nak kel­lett szó­lí­ta­ni, s kü­lön­fé­le tény­ke­dé­sei mel­lett meg­ír­ta do­hány­zás el­le­ni pamf­let­jét. Köz­ben min­den este be­rú­gott, úgy kel­lett a há­ló­lak­osz­tá­lyá­ba von­szol­ni. A do­hány­zást a kö­vet­ke­ző­képp mi­nő­sí­tet­te: „rémes szo­kás, a szem­nek kel­le­met­len, a szag­lást za­var­ja, az agyra kár­té­kony ha­tás­sal van, a tü­dő­re ve­szé­lyes, és fe­ke­te, bűzös fel­hő­i­vel a po­kol­bé­li tűz go­moly­gó füst­jé­re em­lé­kez­tet”. Ural­ko­dá­sa alatt a do­há­nyo­so­kat össze­te­rel­ték a pi­ac­te­re­ken, és nyil­vá­no­san meg­kí­noz­ták őket.
Ezt tette az orosz to­ta­li­tá­ri­us ural­ko­dó, Mi­hály cár is: le­vá­gat­ta a vissza­eső do­há­nyo­sok orrát. A per­zsa Nagy Abb­ász sah ennél is to­vább ment. Ő a meg­rög­zött do­há­nyo­so­kat nem­csak orr­cson­kí­tás­sal bün­tet­te, hanem le­me­tél­tet­te az aj­ku­kat is. Ez sem se­gí­tett. Az el­kö­te­le­zett do­há­nyo­so­kat a bün­te­tés nem za­bo­láz­ta meg. Ezért aztán V. Murad török szul­tán, aki szin­tén nem volt a pipa, szi­var, tu­bá­kos sze­len­ce ba­rát­ja, a leg­ra­di­ká­li­sabb esz­köz­höz fo­lya­mo­dott. Le­fe­jez­tet­te a do­há­nyo­so­kat.

 

                                 Forrás: Mar­tin Ame­ron­ge:Füstölgés (Typotex Kiadó, 2005)

Mióta elterjedt a füstölgés azóta létezik a dohányos- kontra nem dohányos harc, és ez így is marad. A törvények és szankcionálás csak egy lépés a dohányzás elleni küzdelemben. Azt hiszem azt azonban a nem dohányzók nevében elmondhatom, igazi felüdülés lesz egy-egy szórakozóhelyről úgy hazajönni, hogy a ruhánkból nem árad a cigarettafüst szaga, és az ember szemét nem csípte a füst.


Természetesen joggal tehetjük fel a kérdést, hogy mi lesz az összes többi egészségre ártalmas dologgal, mint az alkohol vagy az egészségtelen ételek, hogy másról már nem is beszéljünk. Vajon megoldás jelenthet-e ha ezeket is egyre inkább törvényileg szabályoznánk, és különböző büntetőadóakat szabnánk ki rájuk?

A bejegyzés trackback címe:

https://hippokrampusz.blog.hu/api/trackback/id/tr422717737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.