látogató számláló

Ajánló

Hippokrampusz

Itt is megtalálsz!

Friss topikok

Ennyien vagytok!

Csernobil 25 éve

2011.04.26. 10:41 kiskrampusz

1986. április 26-án éppen 25 éve történt a csernobili atomerőmű katasztrófája. A csernobili atomerőmű 4. blokkját 1983 decemberében helyezték üzembe, így az első tervezett karbantartás 1986 április 25-re esett. Ezt kihasználva hajtottak végre egy vészhelyzet-szimulációs kísérletet, melyben arra keresték a választ, hogy ha vészleálláskor megszűnik a külső áramforrás, akkor az azt pótló dízelgenerátorok beindulásáig elegendő áramot tud-e adni a leállás után lassuló gőzturbina-generátor. A tervek szerint április 25-én  meg is kezdték a reaktor teljesítményének csökkentését ezután a sorozatos, súlyos biztonsági hibák sora vezetett a tragédiához, a négyes blokk felrobbanásához.

A szél  Skandinávia felé fújta a radioaktív felhőt, így történhetett meg, hogy 1986. április 26-án reggel a svédországi Forsmarkban dolgozó Cliff Robinson mérnök-fizikus az atomerőműbe lépésekor a sugárzásmérő radioaktív szennyeződést mutatott. Miután alaposan átvizsgálták a forsmarki erőművet, de nem találtak semmilyen rendellenességet a gyanú Európára terelődött. Arra azonban, hogy a Szovjetunió beismerje a katasztrófát még három napot kellett várni. (Képforrás:reak.bme.hu)

 

Csernobil, Csernobil…

A világon kevés nevet ismer annyi ember, bármilyen nyelven beszéljen is, mint ezt. Ez az ukrán kisváros ugyanis ma már fogalom. Két évtizede vitatkoznak róla szakemberek, politikusok, kormánytisztviselők és a nagyközönség. Az ott történtek valószínűleg örökre a világtörténelem részévé váltak, akárcsak Pompeji pusztulása és Hirosima tragédiája.

 

Mi is hát Csernobil?

 

Csernobil az első bolygónyi léptékű ipari katasztrófa, amelynek következményei messzire hatnak a környezetben, a társadalomban és az egyes emberek gondolkozásában egyaránt.

 

Csernobil a szovjet rendszer egyik legnagyobb kudarca. Akárhonnan nézzük, a katasztrófa bekövetkezésének műszaki és emberi okai is végső soron a szovjet társadalmi rendszer sajátságaiból fakadtak.

 

Csernobil az önfeláldozás hőskölteménye. A baleset utáni napokban a nagyobb baj elhárítása érdekében tűzoltók, munkások és katonák ezrei teljesítették a kapott utasításokat, noha tudták, hogy ezzel saját életüket kockáztatják. Sokan el is veszítették. Újból kiderült, hogy nagyon nagy bajban csak egyetlen nagy orvosság segíthet: az emberi önfeláldozás.

 

Csernobil az emberi felelőtlenség, kötelességmulasztás és vezetői alkalmatlanság szélsőséges példája. Ez a berendezés konstruktőreitől kezdve az engedélyező hatóságokon keresztül az üzemeltetőkig számos emberre vonatkozik.

 

Csernobil örök lecke a nukleáris tudomány és technika számára. Csak remélni lehet, hogy a tudósok, mérnökök és vezetők örökre megtanulták azt a leckét, amit Csernobil felelősségtudatból adott nekik: a jövőben sokkal szerényebbnek kell lenniük.

 

Csernobil a tájékoztatás csődje. A Szovjetunió és a többi érintett ország vezetői bűnös mulasztást követtek el, amikor nem mondták meg népüknek, hogy mi zajlik a valóságban, és nem adtak tanácsokat a tennivalókkal kapcsolatban sem. A média pedig akkor is, azóta is folyamatosan terrorizálja a tanácstalan embereket, fejükbe annyi tudománytalan téveszmét sulykolva, hogy kijavításuk – ha egyáltalán valaha is sikerülhet – évtizedeket fog igénybe venni.

 

Csernobil gazdag televény, tenyészik rajta gátlástalan politikusok vetése. A kelet-európai politikai változások óta mindig kéznél van, ha valaki támadni akarja a leváltott politikai rendszert.

 

Az eltelt két évtized még nem történelmi távlat, de joggal várná az ember, hogy az idő múlásával a dolgok letisztulnak, és nem csupán a szakemberek, hanem a laikusok is egyre tisztábban látják, mi történt, de – főleg – legalább azt, hogy milyen következmények várhatók. Nem ezt tapasztaljuk. A szakma és a nagyközönség közötti információs szakadék egyre mélyül, az értetlenség egyre nő. Időről időre kampányok indulnak, könyvek, tévéműsorok és nyilatkozatok sorozata jelenik meg valamilyen éppen aktuális téma kapcsán. Nemrég az 1986 májusában és az azt követő hónapokban Ukrajnába küldött és azóta elhunyt kamionsofőrök sorsa szolgált ilyen ellentmondásos aktualitásként.

 

Csak az nem tudja, aki még nem próbálta, hogy milyen nehéz is egy természettudós vagy egy műszaki szakember számára az írott és elektronikus médiában bármilyen tárgyilagos írást vagy nyilatkozatot elhelyezni. Ha mégis sikerül, az eredeti változat rendszerint csak megvágva, rövidítve kerül a közönség elé. Egyetlen szakszerű megnyilvánulásra legalább tíz dilettáns esik. Nem csoda, ha az áltudomány terjesztői a tudósok orrát fricskázva kérdezgetik: miért hallgatnak a szakemberek? Sokan már elfásultak, ők ezért hallgatnak. Vannak, akik a politikai bélyegtől félnek, attól a megvetéstől, nemritkán gyűlölettől, ami az áltudománytól elkábított emberekből feléjük sugárzik. Ezen belül legnehezebb a hazugság vádját elviselnünk. Ebben a légkörben mi is feltesszük a kérdést: tényleg, miért hallgatunk?

Folytatás!

    Forrás: Aszódi Attila – Szatmáry Zoltán: Csernobil (Tények, okok, hiedelmek) Typotex Kiadó, 2005

A csernobili katasztrófáról szóló könyv szerzői szakemberek (Szatmáry Zoltán fizikus, Aszódi Attila a Mű­egye­tem Nuk­le­á­ris Tech­ni­kai In­té­ze­té­nek az igaz­ga­tó­ja) , akik szakszerűen, de mégis érthető formában ismertetik meg az olvasókat a súlyos baleset okaival és lefolyásával, valamint az ahhoz vezető műszaki, társadalmi és politikai okokkal, a kibocsátott radioaktív szennyezés földrajzi eloszlásával és annak egészségügyi következményeivel. Részletesen kitérnek a korabeli és a jelenlegi tájékoztatás ellentmondásaira, a média és a szakemberek felelősségére. A könyv megvásárolható papír és elektronikus változatban is!

 

2005. május 28. és június 4. között a Magyar Nukleáris Társaság, Aszódi Attila vezetésével egy tudományos expedíció keretében ellátogatott Csernobilba, ennek kapcsán készült el a Csernobil -A saját szemünkkel című dokumentumfilm.

 

Csernobil - A saját szemünkkel 1/5 

 

 Csernobil - A saját szemünkkel 2/5 

 

Csernobil - A saját szemünkkel 3/5 

 

Csernobil - A saját szemünkkel 4/5 

 

Csernobil - A saját szemünkkel 4/5 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://hippokrampusz.blog.hu/api/trackback/id/tr22856099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása