látogató számláló

Ajánló

Hippokrampusz

Itt is megtalálsz!

Friss topikok

Ennyien vagytok!

Wikipédia, az online enciklopédia

2011.04.06. 10:52 kiskrampusz

Néhány hónapja, január 15-én ünnepelte a Wikipédia 10. születésnapját. Jimmy Wales (Wikipédia alapítója) által 2001. január 15-én Hello, World! mondattal elindított kezdeményezése, az internetezők által szerkesztett enciklopédia, mára a világ hatodik leglátogatottabb weboldala lett. Jelenleg  a világ 273 nyelvén szerepel legalább 100 bejegyzés a Wikipédián, melyet közel százezer szerző és rengeteg önkéntes fejleszt folyamatosan.

 

A Wikipédia lényege, hogy bárki írhat vagy szerkeszthet egy szócikket.
A magyar Wikipédia 2003 márciusában indult útjára, Gervai Péter informatikus vezetésével. Ma rendszeresen 750 önkéntes egy közhasznú társaság (Wikimédia Magyarország Egyesület)  keretében dolgozik rajta. A Wikipédia szerkesztői vagyis a wikipédisták jellemzően az egyetemista korosztályból kerülnek ki. A szerkesztés legfontosabb alapelvei között szerepel a forrásmegjelölés, a semleges nézőpont és a reklámmentesség, illetve további fontos szabályozás, hogy nem lehet első tudományos közlés platformja sem. Amerikában már egyetemi szinten, kurzusok formájában tanítják a szerkesztést.


Mi lehet a Wikipédia sikerének titka? Elsősorban az,hogy mindig is ingyenes volt, nem akartak belőle üzletet csinálni, így a mai napig a weboldal és az alapítvány éves működéséhez szükséges 20 millió dollárt adományokból gyűjtik össze. A másik fontos dolog a folyamatos frissítés, bővítés  lehetősége, vagyis hogy az egyes szócikkek mindig szerkeszthetők maradnak. Joggal vetődik fel azonban az a kérdés, hogy a szabad szerkesztésnek köszönhetően mennyire tekinthető megbízhatónak a Wikipédia. Tudományos körökben is egyre több támogatója  van az oldalnak, azzal azonban egyetértenek, hogy tudományos művekben nem minősülhet forrásnak a Wikipédia, fordított esetnek viszont annál nagyobb a létjogosultsága.


 

Ha a szerzői jog oldaláról közelítjük meg a Wikipédiát, Gervai Péter szerint a világ "legtisztább" webszájtja. A jelenlegi 16,7 millió szócikk és 7,5 millió kép jogállására a szerkesztők szigorúan felügyelnek. A Wikipédián megjelenő tartalmak az úgynevezett  Creative Commons licenccel vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy a forrás megjelölésével bárki számára szabadon felhasználhatók. Ám a legnagyobb odafigyelés ellenére is adódhatnak problémák a szerzői jog körül, ahogy  a közelmúltban volt is rá példa. A weboldal egyik szerzője éveken keresztül a Világirodalmi Lexikon szócikkeit tette fel a Wikipédiára. Az eset felfedezését követően két hónapon keresztül vizsgálták az adott szerző 11 ezer szócikkét, melyből végül 5000 szócikket kellett törölni. A szerzői jogsértést gyorsan sikerült orvosolni. A jövőre nézve a tervek elsősorban nem a szócikkek számának növelése hanem a minőség javítása.

A bejegyzés trackback címe:

https://hippokrampusz.blog.hu/api/trackback/id/tr742804118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akar 2011.04.06. 15:15:15

Mi kerül benne évi 20millióba?

bM 2011.04.06. 18:43:13

A szerverek, amin ennyi minden elfér biztonsági mentésekkel, minden korábbi lapváltozattal és a társprojektekkel együtt?

karloszky 2011.04.06. 18:55:34

Tavaly küldtem nekik valami kis adományt is, megérdemlik. Sokan fikázzák, de sztem egy baromi hasznos kis oldal. Oké, a doktori disszertációmra nem készülnék fel onnan, na de egy csomó hasznos infót baromi gyorsan megtalál az ember: zenekarok diszkográfiáját, focicsapatok játékoskereteit, különböző országokról adatokat, stb.
Kevesebb lenne a zinternet wikipedia nélkül!
süti beállítások módosítása