látogató számláló

Ajánló

Hippokrampusz

Itt is megtalálsz!

Friss topikok

Ennyien vagytok!

A kokain útja az Andoktól a nyugati világig

2011.03.24. 13:07 kiskrampusz

Hogyan lett egy évezredeken át használt, a dél-amerikai indiánok túléléshez való alkalmazkodását segítő növényből egy világviszonylatban függőséget okozó illegális kábítószer?



 

A kokacserje levélének rágcsálása az Andokban, Kolumbia, Bolívia, Peru vidékén az ősidőkre vezethető vissza.  A kokalevél használata az indián kultúra szerves része volt, legfontosabb szimbóluma: termesztése, elkészítése használata rítusokhoz kötődött. A több évezredes rágcsálás hagyománya étvágycsökkentő és energetizáló hatása miatt az itt lévő zord körülmények: a magaslati levegőhöz és a táplálék szűkösséghez való alkalmazkodást segítette. Ezt támasztja alá az is, hogy a tengerszint emelkedésével nőtt a kokarágcsálók (coquero) aránya: a tengerszinten a felnőtt lakosság 3%-a, 1000 méteren 29%, 1700 méteren 48%, 3450 méteren pedig meghaladja/meghaladta a 72%-ot a használók aránya. E mellett  számos olyan tápanyagot és vitamint tartalmazott, mely az Andokban nélkülözhetetlen és más forrásokból nem beszerezhető. Peruban az indiánok körében a mai napig olyan hétköznapi cselekedetnek számít a kokalevél rágcsálása, mint Európában a kávézás.

A spanyol hódítók első sikertelen importálási kísérlete után (a hosszú hajóút alatt elvesztette a pszichoaktív hatóanyagának nagy részét) a viktoriánus korban 1855-ben egy német tudós vonta ki először a koka-levélből a kokaint.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 19.század végén és a 20. század elején a kokain előállítása, árusítása és fogyasztása világszerte legális volt. A koka- levélből készült italok (Coca-Cola, Vin Mariani) olyan népszerűségre tettek szert, hogy pápák és miniszterelnökök reklámozták őket. E készítmények a 20. század elejére eltűntek vagy kivonták belőlük a kokaint, mint a Coca-Cola esetében (1906-ig kilenc milligramm kokaint tartalmazott egy pohár, a gyártás során ma is felhasználják de már csak a kokainkivonás utáni leveleket). Az indiánoktól átvett koka- levélből a nyugati világ mértéktelen fogyasztási láza egy erősebb drogot hozott létre, a kokaint. A kokain fokozatosan elterjedt és pszichoaktív hatása miatt a heroin mellett az egyik legtöbb problémát okozó kábítószerré vált. Így 1961-től az egész világon betiltották a kokaint és ezzel együtt a kokacserje termesztését is.

 


 

Míg az Andok indiánjai számára a kokalevél rágcsálása tápanyag és vitaminforrásként szolgált és az éhségérzet legyőzésével elősegítette túlélésüket, addig a nyugati világban pont étvágycsökkentő hatása miatt a rendelkezésre álló táplálék és vitaminbevitelt  szorította ki. Remek példa arra, hogyan válik egy adott környezetben és fogyasztási szokás mellett jótékony hatású szerből, más környezetben és kultúrában ártalmas droggá.

Forrás:Csányi Vilmos – Miklósi Ádám:Fékevesztett evolúció

A bejegyzés trackback címe:

https://hippokrampusz.blog.hu/api/trackback/id/tr712767794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sbarrett 2011.03.25. 18:47:18

Az első képet ha sokáig nézzük, elég nagy flesss! :D

gastro vazze 2011.03.25. 19:01:26

@sbarrett: nekem csak a hoffmannal jött be:D
na, viccen kívűl, azt hittem, hogy lesz itt egy térkép a tipikus útvonalról :S

Berkut 2011.03.25. 19:11:28

Erről egyvalaki jut eszembe...
STOHL ANDRÁS
www.youtube.com/watch?v=CZ_JgkwcHAY

:D:D:D:D:D MUHAHHHAHAHAAA

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.03.25. 19:19:11

Aranyos, hogy lassan már nincs olyan dollár, amin ne lehetne kimutatni kokain nyomokat.
süti beállítások módosítása