látogató számláló

Ajánló

Hippokrampusz

Itt is megtalálsz!

Friss topikok

Ennyien vagytok!

A világ fejlődése - 200 ország, 200 év, 4 percben

2011.03.17. 11:00 kiskrampusz

Hans Rosling 4 perces videójában  látványos grafikonon mutatja be a világ elmúlt kétszáz éves fejlődését. Hans Rosling svéd doktor, akadémikus, kutató, közszereplő és nem mellesleg a statisztikák guruja elképesztő stílusával és szórakoztató statisztikáival mindenki számára átláthatóvá és érthetővé teszi a globális változásokat. Az általa kidogozott Trendalyzer animációs szoftver segítségével a statisztikai adatokat interaktív, mozgó grafikonokká válnak.

Az alábbi videóban a világ fejlődését követhetjük az átlagéletkor és az egy főre eső GDP növekedésének/változásainak viszonylatában 1810-től 2010-ig. A buborékok az adott ország népességét ábrázolják, melyek a történelmi események hatására jól láthatóan változnak. Elképesztően érdekes és izgalmas ilyen formában látni ezeket az adatokat.

A videó angol nyelvű, de magyar felirattal olvasható (a listából kiválasztható):



Teljes képernyős változatban csak angolul látható:

Hans Rosling a statisztika népszerűsítését célul kitűző Gapminder névre hallgató nonprofit szervezet egyik alapító tagja. A hatalmas mennyiségű összegyűjtött anyagnak köszönhetően a Gapminder World, az 1800-as évek elejétől képes a föld országainak legkülönfélébb területeire (gazdaság, egészség, oktatást stb.) vonatkozó adatait végigkövetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://hippokrampusz.blog.hu/api/trackback/id/tr832746588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása